Olyan alacsony volt az energetikai tanúsítvány ár, hogy még nyaralásra is maradt!

Szponzorált tartalom

energetikai tanúsítvány ár
energetikai tanúsítvány ár

A nyáron belefutottunk abba a kis szerencsétlenségbe, amibe már előttünk oly sokan mások: az utolsó pillanatban szembesültünk bele, hogy a lakás eladásához elengedhetetlen egy energetikai tanúsítvány megléte. A dolog egyszerű és nagyszerű, 2009, majd 2012 voltak azok az évek, amikor behozták ezt a szabályozást. Azóta kötelező az energetikai tanúsítvány – előbb az újépítésű ingatlanoknál vezették be, majd utána 3 évvel a régi épületeknél is.

Nem voltunk elég tájékozottak, ezért tényleg az utolsó pillanatban derült ki, hogy ezt a papírt még be kell szereznünk, ha tényleg túl akarunk adni az ingatlanon. Szerencsére az ügyvédünk nyomban tudott egy olyan céget ajánlani, akik arra specializálódtak, hogy ezeket a tanúsítványokat villámgyorsan elkészítsék.

Fel is kerestük az ecoteam-et az e-tanusitas.eu weboldalon. Első körben azért persze gyorsan végig szaladtunk a honlapon, hogy lássuk, mit fogunk mindezért fizetni. Szerencsére ott állt minden feketén-fehéren, így nem volt zsákbamacska a végösszeg.

Az energetikai tanúsítvány ár több tényezőtől függ. Egyrészt fontos, hogy mekkora alapterületű a felmérendő ingatlan. Teljesen jogos, hiszen ezt egy hús-vér ember fogja egyedül felmérni, így nyilvánvaló módon, ha nagyobb területet és több eszközt kell átnézni, akkor az bizony tovább fog tartani és ily módon többe is fog kerülni. Egy másik befolyásoló tényező az ingatlan jellege. Amellett, hogy persze egyező tényezők is vannak, bizonyos tekintetben másképp kell egy lakást és megint másképp egy házat átnézni, ezért a kettő között is található különbség az árban. Épp ahogy a vidéki és budapesti kiszállás között is. De amellett, hogy mindenről lehet tájékozódni a honlapon, úgy a telefonos egyeztetés alkalmával is mindenre fény derül, nem maradnak rejtett költségek, mint oly sok más esetben.

Ha számszerűen akarok beszélni az energetikai tanúsítvány árakról, azt tudom elmondani, hogy a legolcsóbb esetben 12 990 forintot kell fizetnünk az iratért. Ez egy 0-40 négyzetméteres, budapesti lakás energetikai tanúsítványának ára. A másik véglet pedig a vidéki ház, 201-300 négyzetméteres alapterülettel. Ez utóbbi 29 990 forintba kerül. Mármint az energetikai tanúsítványának az ára, nem a ház.

Szóval összességében nem olyan vészes mutatvány, csak érdemes időben észhez kapni. Az ecoteam-et jó szívvel tudom ajánlani, a mi problémánkat rendkívül gyorsan megoldották.