Kft alapítás és a törzstőke

Szponzorált tartalom

kft alapítás törzstőke
kft alapítás törzstőke

A kft, vagyis a korlátolt felelősségű társaság egy nagyon népszerű vállalkozási forma hazánkban. Viszonylag egyszerű a szabályozása és alacsony költségekkel jár az alapítása, mégis rengeteg félreértés övezi ennek a gazdasági társaságnak a létrejöttét és legfőképpen a kft alapításakor kötelezően rendelkezésre álló törzstőke összegének nagyságát.

Persze azt az egyszerű megoldást is lehetne választani a bizonytalanoknak, hogy egymás után beírják azt a három szót a keresőbe, hogy: kft alapítása törzstőke, és máris sokkal okosabbak lennének. Ha ezt ugyanis megtesszük, akkor föllebben a fátyol arról titokzatos törzstőkéről.

Amúgy azt a megoldást is választhatjuk, hogy felkeressük a kft alapítás törzstőke terén is profi szekhelypartner.hu weboldalt, és az ott található „gyakran ismételt kérdések” közt böngészve keresünk választ a kérdéseinkre. Az egyszerű és közérthető választ garantáltan mindenki meg fogja találni.

Megbizonyosodhatunk többek között arról, hogy a kft alapításának valóban vannak pénzügyi feltételei. Ez a pénzügyi feltétel pedig a törzstőke befizetése, melynek alsó határa 3 millió forint. Ez az összeg természetesen később emelhető. Az alap törzstőkét a tagok törzsbetétei adják össze, melyek egyenként 100.000.-Ft-nál nem lehetnek alacsonyabb összegűek, és ennek az összegnek legalább a 30 százaléka készpénzként kell, hogy rendelkezésre álljon.

Jelentős könnyebbséget jelent azonban a gyakorlatban, hogy alapításkor a törzstőke csak egy részének kell rendelkezésre állnia. Lehet ez az összeg jelentősen alacsonyabb, mint 3 millió forint. Akár 0-Ft-ból is megalapítható egy kft, azonban az összeg pótlásának két éven belül rendelkezésre kell állnia a kft bankszámláján.

A hatályos jogszabályok lehetővé teszik azt is, hogy alapításkor készpénzben, az úgynevezett „házipénztárban” kerüljön elhelyezésre a törzstőke. Ennél a megoldásnál az a kitétel, hogy a kft. alapítását követő 8 napon belül elszámolási betétszámla létrehozása szükséges, ahová a házipénztárhoz lejelentett összeget el kell helyezni.

Egyébként a kft részére történő bankszámlaszám létrehozása természetesen csak azután lehetséges, ha a céget már ténylegesen bejegyezték. Ekkor személyes megjelenéssel, a bejegyzés során készült összes papír alapú dokumentummal, valamint személyes iratokkal felszerelkezve vághatunk bele a bankszámla nyitásába.