Kérdések és válaszok a napelemekről – mert egyre többeket foglalkoztat a dolog.

Szponzorált tartalom

napelemek ára
napelemek ára

Nemrégiben olvastam, egy napelemrendszer.info címen megtalálható oldalon, hogy mennyire látványosan utat tört a napelem mostanra már hazánkban is. Ez leginkább azzal támasztható alá, hogy bár a napelemek ára jelentősen csökkent (értsd: már mindenkinek, így a kisebb háztartásoknak is elérhető árú lett), mégis vadásznunk kell a jó szakembert, aki napelemeket telepítene a házunkra. Nem azért, mert nincs abból, tapasztalt szerelőből is egyre több, de a megrendelések száma szintén kiugrásszerű. Főleg a kezdeti időszakhoz képest. Ahhoz a kezdetihez, amikor sokan még kétkedtek. Azóta az ember láthat hazánkban iskolákat, termelő üzemeket, de még földművelő gazdaságokat is, melyek használják a napelemeket. Arról is meggyőződhettünk, hogy nem csak házak tetején díszelegnek ezek a panelek. Cégek, de akár lakóházak is néha kisebb, vagy nagyobb „parkokat”, vagy elkerített részeket hoznak létre a panelek tárolására. Így a tájolás is ideálisabb lehet, és nincs az eszköz annyira szem előtt. Fent említett oldalon a példák sora…

Maga a napelemrendszer.info azért tud ezekről sok cikkel megemlékezni, és elvégezni ezt az ismeretterjesztő tevékenységet, mert maguk is aktívan mozognak a „piacon”. Különböző visszajelzések alapján nem is ajánlanám, hogy magunk kutassunk szakik után, akik talán csináltak már ilyet, nehogy belefussunk valami kontárba. Azt írják, ők (a napelemrendszer.info) minden minőségi követelménynek megfelelő paneleket biztosító partnerekkel dolgoztatnak, és esetükben garantált a befektetésünk 8-10 év alatti megtérülése. Az oldalon ráadásul teljesen ingyenesen kezdhetünk bele a folyamatba. Tudnak a lakhelyünkhöz közeli, a megújuló technológiát jól ismerő kivitelezőt ajánlani, akivel találkozhatunk anélkül, hogy bármiben végleg megállapodnánk. Ennek legjobb módja, ha ingyenes állapotfelmérést kérünk, és rögtön lesz, aki meglátogasson minket, felmérje a házunk környékén adott lehetőségeket. A „rögtönt” persze úgy kell érteni, hogy nekünk nem kell tovább kutakodnunk, és azután, a telefonban hallottak alapján azon agyalnunk, hogy megfelelő emberrel, emberekkel vettük-e fel a kapcsolatot? Kijönnek, és nyilván mindenféle kérdésünket feltehetjük, ha a helyszínen szétnéznek, és végül, ha kérjük, tesznek árajánlatot.

A napelemrendszer.info valóban kifogyhatatlanul sok beszámolóval mutatja meg, hogy a napelemek ára azért is csökken, mert a jó példák hosszan sorolhatók a kontinensen, de Magyarországon is. Mi is szembesülhetünk a számokkal, hogy 3kW-tól 20 kW-ig melyik rendszer mennyit kóstál, egyáltalán hogyan működik egy napelem rendszer, hogyan történne annak szerelése, akár nálunk, miben áll a hálózatra visszatápláló napelem rendszer lényege, mi történik, ha nem süt eleget a nap, mert persze nem kell attól tartanunk, hogy ilyen esetben áram nélkül maradnánk, hisz ennél már sokkal jobban kitalált ez a dolog, vagy hogy mennyi idő alatt térül meg az egész? Olvasásra fel tehát: napelemrendszer.info!